Chasse Botanique

Filmhuis Breda biedt meer dan een filmuitje

9 februari 2023 | Nieuws | Breda Botanique

Na een pop-up bestaan van ruim zeven jaar was het voor Filmhuis Breda de hoogste tijd voor een eigen plek waar iedereen, zeven dagen in de week, welkom is. En die plek vonden Chiel Rottier en de bijna 30 vrijwilligers die al die jaren het pop-up filmhuis hebben gefaciliteerd, in Breda Botanique. Chiel licht hun dappere stap naar een permanente locatie toe.

Wat maakt Breda Botanique de nieuwe vaste plek voor Filmhuis Breda?

Chiel: ‘Allereerst is er natuurlijk het prachtige pand met een bijzondere historie in het centrum van de stad. De herontwikkeling tot een nieuwe multifunctionele hotspot maakt deze plek voor ons tot de ideale omgeving. Hier kunnen we een culturele ontmoetingsplek voor de stad zijn waar de botanische kas bovendien een extra mogelijkheid biedt om een deel van het terras van ons filmcafé onder te brengen.’ 

Dus jullie zijn meer dan alleen een filmhuis?

‘Ja, voor ons geen filmhuis zonder filmcafé. Dat deden we in de pop-up tijd ook al. Altijd zorgden we voor een betaalbaar totaalconcept. Ons doel is om elke dag een plek te bieden waar je ook voor of na de film mensen kan ontmoeten, van livemuziek kan genieten en een biertje of wijntje kan drinken en een hapje kan eten.

In essentie zijn we natuurlijk een kleinschalig filmhuis dat iets toe wil voegen in Breda. Filmhuis Breda onderscheidt zich met een eigenzinnige en diverse programmering. We bieden een podium voor arthouse en nichefilms, voor avant-garde en documentaire. Altijd met een bijpassend randprogramma met interessante introducties door bijvoorbeeld makers of acteurs, prikkelende debatten en filmeducatie voor alle leeftijden. Ook leuk om erin te houden is de shortfilm. Voor de hoofdfilm tonen we een korte film die in de regel gemaakt is door studenten van de academie St. Joost in Breda. Samen met ons netwerk werken we op die manier aan een gevarieerde programmering voor jong en oud.’

Filmhuis Breda heeft inmiddels groen licht gekregen om te mogen gaan verbouwen. In een van de voormalige soldatenvleugels komen twee filmzalen. De grote zaal zal over zo’n 50 stoelen beschikken; de kleinere over 25. Beide filmzalen krijgen een klein verplaatsbaar podium dat gebruikt kan worden voor andere culturele activiteiten als podiumkunsten, muziek, lezingen en presentaties. Het inpandige filmcafé sluit aan op de zalen en heeft een sfeervol terras waar ook de niet-filmbezoeker welkom is. Filmhuis Breda hoopt in mei een start te kunnen gaan maken.

FilmhuisBreda