Chasse Botanique

Groen licht voor Breda Botanique

2 juni 2021 | Nieuws | Breda Botanique

De omgevingsvergunning is rond! De transformatie van de rijksmonumentale Chassékazerne in het centrum van Breda kan van start. Onder de naam Breda Botanique wordt de kazerne duurzaam herontwikkeld tot een veelheid aan nieuwe functies. Er komen 62 huurappartementen en commerciële functies zoals een botanisch restaurant, 19 hotelsuites, een bar en culturele ruimtes. Het Stadsarchief van de gemeente Breda behoudt haar plek op de begane grond.

Opvallend onderdeel en naamgever van het project is de botanische kas. Dit nieuwe hart vormt de verbindende schakel tussen de verschillende gebouwfuncties enerzijds en tussen het Chassépark en de binnenstad anderzijds. De kas heeft een half-klimaat. Met natuurlijke ventilatie via te openen dakramen en beplanting wordt het typische kasgevoel gecreëerd. De groene oase wordt voorzien van stoere staalprofielen en past bij de ranke deuren van het monumentale hoofdvolume van de Chassékazerne. Het algemene uitgangspunt is het gebruik van materialen die aansluiten bij het karakter van het militaire monument, met een voorkeur voor donker hout, smeedijzer, metselwerk en wit stucwerk. 

Op de daken van de soldatenvleugels komen, niet zichtbaar vanaf de openbare weg of vanuit de kas, circa 200 PV-panelen. Deze zorgen voor duurzame opwekking van zonne-energie. Met Breda Botanique krijgen de bewoners van Chassépark er een aantrekkelijke en bruisende verblijfsplek bij. De mixed-use hotspot zal uiteraard ook een grote trekkracht op de rest van Breda hebben.